Ειδικά σχεδιασμένα προγράμματα παροχών για τους ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον δεν υπάρχουν. Οι παροχές εντάσσονται στην κατηγορία «Άτομα με Αναπηρία».

Τις παροχές αυτές τις συγκεντρώσαμε από Διαδικτυακούς Τόπους Δημόσιων Φορέων και από Συλλόγους Ατόμων με Αναπηρία άλλων παθήσεων, τις διασταυρώσαμε και καταγράψαμε αυτές που είναι σήμερα σε ισχύ.

Επειδή συχνά οι παροχές διαφοροποιούνται θα τις παρακολουθούμε, θα καταγράφουμε οποιαδήποτε μεταβολή τους και θα ενημερώνεστε μέσω της ιστοσελίδας του συλλόγου.

Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάποια παράλειψη ή θέλετε κάτι να συμπληρώσετε, επικοινωνήστε με το Σύλλογο.

Οι παροχές που καταγράψαμε αφορούν ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω και είναι οι παρακάτω:

 

α. Μείωση του ποσού του φόρου που αντιστοιχεί στο εισόδημά που δηλώνετε στη φορολογική σας δήλωση κατά 200 ευρώ (ανεξαρτήτως εισοδήματος).

Ενέργειες

Κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) πρέπει να δηλωθεί η αναπηρία στο συγκεκριμένο κωδικό ώστε να γίνει η μείωση κατά 200 ευρώ από το φόρο.

Ως δικαιολογητικό απαιτείται η Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%. Την εν λόγω γνωμάτευση κοινοποιεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του ασθενούς.

β.  Μείωση του φόρου  κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών κατά 10%.

γ.  Απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος των μισθών, των συντάξεων και της πάγιας αντιμισθίας που χορηγούνται σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

Η απαλλαγή αυτή ισχύει βάσει των διατάξεων της παρ. 2 του άρθρου 14 του ν.4172/2013 (ΦΕΚ 167Α/23.07.2013).

Ενέργειες

Κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης (Έντυπο Ε1) πρέπει να δηλωθεί η αναπηρία στο συγκεκριμένο κωδικό ώστε να μη φορολογηθεί το εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις.

Ως δικαιολογητικό απαιτείται η Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%. Την εν λόγω γνωμάτευση κοινοποιεί το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) στην αρμόδια Δ.Ο.Υ του ασθενούς.

δ.  Απαλλαγή από την επιβολή του τέλους επιτηδεύματος των ατόμων που ασκούν ατομική εμπορική επιχείρηση ή ελεύθερο επάγγελμα και παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

ε. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Τα άτομα με αναπηρία 80% και άνω δικαιούται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Η συνολική επιφάνεια των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας, ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Τα άτομα με αναπηρία που έχουν μία από τις παρακάτω παθήσεις, δικαιούνται απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς και από το τέλος ταξινόμησης σε περίπτωση αγοράς αυτοκινήτου:

α. Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

β. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.

γ. Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

δ. Τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

ε. Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

στ. Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ζ. Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία.

η. Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού.

θ. Ηπατική ή πνευμονική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

ι. Κυστική ίνωση με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ια. Καρδιοπάθεια με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

ιβ. Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

 

Απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

Βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας, είναι να αναγράφεται στη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ ότι η πάθηση του/ης εξεταζόμενου/ης, υπάγεται στις διατάξεις για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Επίσης να πληρούνται οι δύο παρακάτω προϋποθέσεις:

α. H κυριότητα του οχήματος να ανήκει 100% στο άτομο με αναπηρία, όπως αυτή προκύπτει από την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

β. Το άτομο με αναπηρία να μην έχει στην κατοχή του άλλο όχημα στο οποίο να έχει χορηγηθεί απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας.

Εφόσον πληρούνται οι ανωτέρω προϋπόθεσεις, ο/η ενδιαφερόμενος/η μεταβαίνει στην οικεία Δ.Ο.Υ, στο Τμήμα Αυτοκινήτου για να αιτηθεί τη χορήγηση της απαλλαγής, καταθέτοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση, με την οποία ζητείται η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας βάσει των διατάξεων του άρθρου 16 του ν. 1798/1988 (166 Α΄).

β. Υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο/η ενδιαφερόμενος/η δηλώνει ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α.

γ. Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α όπου αναφέρεται ότι η πάθηση του/ης εξεταζόμενου/ης, υπάγεται στις διατάξεις για την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας

ε. Φωτοτυπία ταυτότητας και άδειας κυκλοφορίας οχήματος.

Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών και τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής, εκδίδεται σχετική απόφαση, αποκλειστικά και μόνο, από τον αρμόδιο Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. η οποία αφορά στα επόμενα έτη από την έκδοσή της.

Σε περίπτωση θανάτου του ατόμου με αναπηρία, οι κληρονόμοι στους οποίους περιέρχεται το αυτοκίνητο, οφείλουν τέλη κυκλοφορίας από το επόμενο του θανάτου ημερολογιακό έτος.

 

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης

1. Για τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης κατατίθενται στην αρμόδια αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α. Αίτηση  του/ης ενδιαφερομένου/ης με την οποία ζητείται η απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης δυνάμει του άρθρου 16 παράγραφος 1 του ν. 1798/88 και στην οποία αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητάς του/ης, ο τόπος κατοικίας του/ης, καθώς και τα πλήρη στοιχεία του αυτοκινήτου..

β. Υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86, με την οποία ο/η ενδιαφερόμενος/η δηλώνει:

   (1). Ότι δεν έχει παραλάβει άλλο αυτοκίνητο με τις διατάξεις απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης. Σε περίπτωση όπου έχει παραλάβει κατά το παρελθόν άλλο αυτοκίνητο με τις ίδιες διατάξεις, προκειμένου να παραλάβει άλλο αυτοκίνητο ατελώς στην υπεύθυνη δήλωση δηλώνει τον τρόπο τελωνειακής τακτοποίησης του προηγούμενου αυτοκινήτου.

   (2).  Ότι δεν έχει στην κατοχή του/ης άλλο αυτοκίνητο, το οποίο έχει παραληφθεί με καθεστώς ατέλειας.

   (3). Ότι δεν έχει προσφύγει στη Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή των ΚΕ.Π.Α.

γ. Γνωμάτευση Πιστοποίησης Αναπηρίας από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. όπου καθορίζεται το ποσοστό αναπηρίας και αναγράφεται ότι η πάθηση του/ης εξεταζόμενου/ης, υπάγεται στις διατάξεις περί απαλλαγής από το τέλος ταξινόμησης και ότι η συγκεκριμένη πάθηση είναι δια βίου.

δ. Το κατά περίπτωση προβλεπόμενο τελωνειακό παραστατικό τελωνισμού του αυτοκινήτου.

Η αρμόδια τελωνειακή αρχή τελωνισμού του αυτοκινήτου, μετά την εξέταση των δικαιολογητικών και τη διαπίστωση της πλήρωσης των προϋποθέσεων για τη χορήγηση της απαλλαγής, εκδίδει απόφαση ατέλειας του αυτοκινήτου.

 

2. Δικαιούμενος κυβισμός των αυτοκινήτων

Το επιβατικό αυτοκίνητο για το οποίο αιτούμαστε την απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης πρέπει να έχει κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 1.650 κυβικά εκατοστά.

Κατ’ εξαίρεση, άτομα με αναπηρία που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 2.650 κυβ. εκ., ενώ άτομα με αναπηρία που έχουν πλήρη παράλυση των κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 100% μπορούν να παραλαμβάνουν επιβατικό αυτοκίνητο με κυλινδρισμό κινητήρα μέχρι 3.650 κυβ. εκ.

Για τα άτομα με αναπηρία που είναι δικαιούχοι κυλινδρισμού κινητήρα μέχρι 1.650 κυβ. εκ. παρέχεται η δυνατότητα παραλαβής επιβατικού αυτοκινήτου μεγαλύτερου κυβισμού, με την καταβολή ποσοστού του αναλογούντος στο αυτοκίνητο αυτό τέλους ταξινόμησης όπως παρακάτω:

α. 30% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα άνω των 1.650 κυβ. εκ. και μέχρι 2000 κυβ. εκ.

β. 58% του αναλογούντος τέλους ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα άνω των 2.000 κυβ. εκ.

3. Τελωνειακή παρακολούθηση και αποδέσμευση

α. Τα επιβατικό αυτοκίνητο που έχει παραληφθεί ατελώς, μετά την πάροδο επτά (7) ετών από την λήξη του έτους μέσα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η ατελής παράδοσή του, μπορεί ύστερα από άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής να μεταβιβαστεί σε άλλο πρόσωπο ή να χρησιμοποιηθεί σε άλλες χρήσεις, χωρίς υποχρέωση καταβολής του τέλους ταξινόμησης που αναλογεί στο αυτοκίνητο.

Επίσης μετά την παρέλευση επταετίας και εφόσον μεταβιβαστεί το αυτοκίνητο σε άλλο πρόσωπο, μπορεί το άτομο με αναπηρία να παραλάβει άλλο επιβατικό αυτοκίνητο με απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης.

β. Εάν αποδεσμευθεί πριν από την παρέλευση των επτά (7) ετών και συγκεκριμένα:

   (1). Πριν την παρέλευση πενταετίας καταβάλλεται το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί. Το τέλος ταξινόμησης, υπολογίζεται με βάση τα φορολογικά στοιχεία και τους συντελεστές φορολογίας που ισχύουν για τα αυτοκίνητα αυτά κατά το χρόνο της τελωνειακής αποδέσμευσης.

   (2). Μετά την παρέλευση της πενταετίας και μέχρι τη συμπλήρωση της επταετίας από τον τελωνισμό του, καταβάλλεται το 30% του τέλους ταξινόμησης.

γ. Σε περίπτωση θανάτου του ατόμου με αναπηρία, οι κληρονόμοι τακτοποιούν τελωνειακά το αυτοκίνητο μέσω της Τελωνειακής Περιφέρειας Αττικής, εντός δύο (2) ετών από την ημερομηνία θανάτου του δικαιούχου, καταβάλλοντας το τέλος ταξινόμησης που αναλογεί.

4. Οδήγηση του αυτοκινήτου

Το επιβατικό αυτοκίνητο εκτός από το άτομο με αναπηρία, επιτρέπεται να οδηγούν και άλλα άτομα, ύστερα από έγκριση της αρμόδιας τελωνειακής αρχής τελωνισμού του αυτοκινήτου, υπό τον όρο ότι θα επιβαίνει στο αυτοκίνητο το δικαιούχο άτομο.

Η οδήγηση του αυτοκινήτου χωρίς να επιβαίνει το δικαιούχο άτομο επιτρέπεται, εφόσον η οδήγηση γίνεται εντός των ορίων του νομού της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.

Η οδήγηση του αυτοκινήτου εκτός των ορίων του νομού χωρίς να επιβαίνει το δικαιούχο άτομο αποτελεί απλή τελωνειακή παράβαση και επιβάλλεται πρόστιμο 293 ευρώ.

Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω δικαιούνται Δελτίο δωρεάν Μετακίνησης με τις αστικές συγκοινωνίες της Περιφερειακής Ενότητάς τους και μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων των ΚΤΕΛ και  των δρομολογίων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις 23.000 € το ατομικό ή τις 29.000 € το οικογενειακό.

Όσοι υπερβαίνουν τα παραπάνω όρια εισοδήματος, δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης με έκπτωση 50% στις διαδρομές των Υπεραστικών ΚΤΕΛ μόνο.

Δικαιολογητικά

Τα άτομα που δικαιούνται Δελτίο Μετακίνησης θα πρέπει να προσκομίσουν στις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες ανήκουν ή στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α.  Αίτηση του ενδιαφερομένου ή άλλου εξουσιοδοτημένου ατόμου (Δίνεται από την Υπηρεσία).

β. Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%.

γ.    Φωτοαντίγραφό Αστυνομικής Ταυτότητας.

δ.   Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86 περί της ακριβούς διεύθυνσης του τόπου διαμονής. Στην ανωτέρω Υπεύθυνη Δήλωση  θα δηλώνεται επίσης η μη παραλαβή Δελτίου Μετακίνησης από άλλη Περιφερειακή Ενότητα ή ΚΕΠ.

ε.  Φωτοτυπία Εκκαθαριστικού Σημειώματος τελευταίας φορολογικής δήλωσης ή Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη από την Εφορία, για όσους δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης.

Οι δικαιούχοι οι οποίοι με υπεύθυνη δήλωσή τους, δεν επιθυμούν την προμήθεια του σχετικού δελτίου για το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά μόνο για το Υπεραστικό, δεν υποχρεούνται να προσκομίζουν εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογικής δήλωσης.

στ. Δελτίο Μετακίνησης προηγούμενου έτους σε περίπτωση ανανέωσης. Για την έκδοση νέου Δελτίου Μετακίνησης απαιτούνται δύο πρόσφατες φωτογραφίες από τις οποίες η μία επικολλάται στο Δελτίο και η άλλη επισυνάπτεται στην αίτηση του δικαιούχου.

Σε περίπτωση απώλειας του Δελτίου Μετακίνησης, η οποία βεβαιώνεται από Αστυνομική Αρχή, χορηγείται εκ νέου Δελτίο Μετακίνησης από την αρμόδια Περιφερειακή Ενότητα, χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση απώλειας του Δελτίου Μετακίνησης για δεύτερη φορά δεν είναι δυνατή η επαναχορήγηση.

Στοιχεία Δελτίου Μετακίνησης

Κάθε Δελτίο Μετακίνησης περιέχει απαραίτητα τα εξής στοιχεία:

α.  Διάρκεια ισχύος.

β.  Ονοματεπώνυμο και πατρώνυμο του δικαιούχου ή όνομα συζύγου.

γ.  Αριθμό και ημερομηνία γνωμάτευσης Υγειονομικής Επιτροπής.

δ.  Ποσοστό αναπηρίας ολογράφως και αριθμητικώς.

ε.  Διεύθυνση κατοικίας.

στ.  Πρόσφατη φωτογραφία του δικαιούχου.

Στην πίσω πλευρά του δελτίου θα γράφεται και θα σφραγίζεται από την Υπηρεσία η ένδειξη:  ΠΑΡΕΧΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ 50% ΣΤΑ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΚΤΕΛ.

Οι κάτοχοι του Δελτίου Μετακίνησης εκτός από την έκπτωση στα  εισιτήρια των υπεραστικών λεωφορείων δικαιούνται και έκπτωση 50% στις τιμές των εισιτηρίων σε όλα τα δρομολόγια εσωτερικού της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας στις 15/7/2013 (αρ. πρωτ. 3324.1/01/13), τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δικαιούνται έκπτωση κατά 50% σε όλες τις θέσεις, επί του εκάστοτε ισχύοντος ναύλου κατά τη διακίνησή τους με όλα τα ακτοπλοϊκά πλοία.

Για να γίνει η παραπάνω έκπτωση, απαιτείται κατά την έκδοση του εισιτηρίου, η επίδειξη της απόφασης των αρμόδιων υγειονομικών επιτροπών του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α) όπου φαίνεται το ποσοστό αναπηρίας.

Την έκπτωση κατά 50% επί του ναύλου δικαιούνται και οι συνοδοί των ατόμων με αναπηρία

Επίσης έκπτωση ναύλου κατά 50% γίνεται και στα αναπηρικά Ι.Χ. επιβατικά οχήματα τα οποία συνοδεύονται από το δικαιούχο και φέρουν ειδικές πινακίδες αναπήρων ή Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ.

Σημείωση: Οι εκπτώσεις δεν ισχύουν για μετακινήσεις με ταχύπλοα κατά τις ημέρες Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, εφόσον οι συγκοινωνιακές ανάγκες εντός της ιδίας ημέρας (Παρασκευή–Σάββατο–Κυριακή), καλύπτονται και από συμβατικό πλοίο.

Προϋποθέσεις

Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να ενταχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι οι παρακάτω:

    α. Η κατανάλωση ρεύματος να αφορά σε κάλυψη αναγκών της κύριας κατοικίας του δικαιούχου.

    β. Η παροχή ρεύματος να είναι στο όνομα του δικαιούχου ή του/της συζύγου.

    γ. Η κατανάλωση να είναι μεγαλύτερη ή ίση με 200 kWh ανά τετράμηνο.

     δ. Ο αιτών να είναι άτομο με αναπηρία 67% και άνω ή άτομο που το βαρύνουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και άνω.

   ε. Ο αιτών να έχει ετήσιο συνολικό πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα, όπως αυτό προκύπτει από τις τελευταίες εκκαθαρισμένες δηλώσεις φόρου εισοδήματος, έως τα όρια του παρακάτω πίνακα:

Σύνθεση νοικοκυριού με άτομο με αναπηρία 67% και άνω Εισοδηματικό όριο
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 17.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 21.500 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος 23.750  ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη 26.000 ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη 32.750  ευρώ
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη 35.000  ευρώ

Στο νοικοκυριό που το άτομο με αναπηρία έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του, τα παραπάνω εισοδηματικά όρια αυξάνονται κατά 7.000 ευρώ.

   στ. Ο ίδιος ο αιτών και τα μέλη του νοικοκυριού να έχουν ακίνητη περιουσία, στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, με συνολική φορολογητέα αξία, έως το ποσό των 120.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως ανώτατο όριο 180.000 ευρώ.

   ζ. Τα μέλη του νοικοκυριού να μην εμπίπτουν στις διατάξεις του φόρου πολυτελείας και να μην δηλώνουν δαπάνες διαβίωσης για αμοιβές πληρωμάτων σκαφών αναψυχής, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία και για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό.

Υποβολή Αίτησης

Οι ενδιαφερόμενοι για την ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο υποβάλλουν αίτηση ηλεκτρονικά στον ιστότοπο της ΗΔΙΚΑ στη διεύθυνση https://www.idika.gr/kot/ με τους κωδικούς TAXISnet (Οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης δίδονται παρακάτω).

Η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του νοικοκυριού ή τη σύζυγό του, με απαραίτητη προϋπόθεση η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας να είναι ήδη στο όνομά του ή στο όνομα της συζύγου του.

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο κάθε χρόνο και κάθε φορά εντός ενός μηνός από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων καθώς και της ενδεχόμενης παράτασής της, προκειμένου να γίνει επανέλεγχος των προϋποθέσεων ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης

Σύνθεση νοικοκυριού με άτομο με αναπηρία 67% και άνω Όρια τετραμηνιαίας κατανάλωσης
Μονοπρόσωπο νοικοκυριό 1.700  kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη 1.900 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από δύο ενήλικα μέλη και ένα ανήλικο μέλος 2.000  kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και δύο ανήλικα μέλη 2.100  kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τρία ενήλικα και ένα ανήλικο μέλος ή δύο ενήλικα και τρία ανήλικα μέλη 2.200 kWh
Νοικοκυριό αποτελούμενο από τέσσερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και τέσσερα ανήλικα μέλη 2.300 kWh

Εάν η κατανάλωση ρεύματος είναι μικρότερη των 200 kWh ανά τετράμηνο, δεν γίνεται έκπτωση.

Στο νοικοκυριό που το άτομο με αναπηρία έχει ανάγκη μηχανικής υποστήριξης με χρήση ιατρικών συσκευών, η οποία παρέχεται κατ’ οίκον και είναι απαραίτητη για τη ζωή του, τα παραπάνω όρια κατανάλωσης αυξάνονται κατά 300 kWh.

Έκπτωση

Η έκπτωση που παρέχεται σε όσους ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι 0,045 € / kWh.

Η παραπάνω έκπτωση υπολογίζεται στη χρέωση προμήθειας ηλεκτρικής  ενέργειας για την κατανάλωση ημέρας. Εάν ο πελάτης έχει επιλέξει το Νυχτερινό Οικιακό Τιμολόγιο, τότε η έκπτωση εφαρμόζεται και στη χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση της νύχτας (ώρες μειωμένης χρέωσης)..

Στα άτομα με μηχανική υποστήριξη που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η ΔΕΗ παρέχει έκπτωση 50% στην τιμή χρέωσης ενέργειας του υπόψη τιμολογίου, που υπολείπεται μετά το ποσό της επιδότησης που χορηγείται από την Πολιτεία.(ΦΕΚ Β/242/01.02.18).

Κατά την έκδοση του πρώτου εκκαθαριστικού λογαριασμού, μετά την αρχική ημερομηνία ένταξης του δικαιούχου, το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν εφαρμόζεται για το σύνολο της κατανάλωσης του συγκεκριμένου λογαριασμού, αλλά μόνο για την περίοδο κατανάλωσης που έπεται της ημερομηνίας ένταξης στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο .

Οδηγίες συμπλήρωσης της αίτησης για ένταξη στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Βήμα 1. Με την είσοδό σας στο σύστημα θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον ΑΜΚΑ σας και να συναινέσετε στην επεξεργασία των στοιχείων που απαιτούνται (τα δικά σας, του/της συζύγου και των προστατευόμενων τέκνων σας).

Βήμα 2. Μετά την συναίνεσή σας, εμφανίζεται φόρμα που αναφέρει κάποια προσωπικά στοιχεία σας. Επιλέξτε για ποιο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο  θέλετε να κάνετε αίτηση.

Βήμα 3. Απαραίτητη είναι η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης απαιτείται το e-mail και ένας αριθμός κινητού τηλεφώνου που θα χρησιμοποιηθούν για αποστολή τυχόν ειδοποιήσεων.

Βήμα 4. Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους Taxisnet για την προσπέλαση των στοιχείων τους από την Α.Α.Δ.Ε. Αν για κάποιο άτομο απαιτείται συναίνεση αναφέρεται ευκρινώς.

Βήμα 5. Εφόσον έχουν δοθεί όλες οι τυχόν απαιτούμενες συναινέσεις των ενήλικων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαιτούμενα πεδία, εμφανίζεται η πληροφορία αναφορικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.

Βήμα 6. Για να καταστείτε δικαιούχος πρέπει να πατήσετε το κουμπί [Υποβολή Αίτησης]. Εάν πληροίτε τα κριτήρια του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, εμφανίζεται και το όριο τετραμηνιαίας κατανάλωσης για τιμολόγηση με το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο που αιτηθήκατε. Στην αντίθετη περίπτωση, εμφανίζονται οι λόγοι απόρριψης αναλυτικά.

Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω, έχουν δικαίωμα ένταξης στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, εφόσον είναι δικαιούχοι του αντίστοιχου Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου της ΔΕΗ.

Δικαιολογητικά

Δεν απαιτείται η κατάθεση δικαιολογητικών στην ΕΥΑΘ από τους ενδιαφερόμενους, καθόσον η ένταξη γίνεται αυτομάτως. Η ΕΥΑΘ, λαμβάνει το σχετικό αρχείο από την ΗΔΙΚΑ/ΔΕΔΗΕ και εντάσσει τους δικαιούχους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και αντίστοιχα τους απεντάσσει αυτόματα, όταν δεν πληρούν τα κριτήρια.

Σε περίπτωση που έχει ενταχθεί κάποιος στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ και δεν εντάχθηκε αυτομάτως στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΕΥΑΘ, για να διεκπεραιωθεί η διαδικασία, θα πρέπει να μεταβεί ο ίδιος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του, στο Τμήμα Συμβολαίων της ΕΥΑΘ (Αγγελάκη 6 ή 26ης Οκτωβρίου 26, Θεσσαλονίκη) προσκομίζοντας τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Οριστική έγκριση ΗΔΙΚΑ  ένταξης στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο της ΔΕΗ για το τρέχον οικονομικό έτος.

β. Τελευταίο λογαριασμό Νερού

γ. Αστυνομική Ταυτότητα

δ. Λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος

Έκπτωση

Οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου δικαιούνται έκπτωση στην κατανάλωση νερού, όπως παρακάτω:

Για κατανάλωση από 0 – 30 m3 νερού ανά τετράμηνο η παροχή νερού θα είναι δωρεάν. Θα χρεώνεται μόνο το πάγιο των 8 ευρώ (συν ΦΠΑ).

Για κατανάλωση από 31 – 80 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 50% επί της τιμής του οικιακού τιμολογίου, επί του συνόλου των καταναλωθέντων κυβικών.

Για κατανάλωση από 81 – 120 m3 νερού ανά τετράμηνο θα παρέχεται έκπτωση 25%, επί του συνόλου των καταναλωθέντων κυβικών.

Για κατανάλωση άνω των 120 m3 νερού ανά τετράμηνο, δε θα παρέχεται έκπτωση, επί του συνόλου των καταναλωθέντων κυβικών.

Σύμφωνα με το νόμο 3463/2006 (ΦΕΚ 114/8-06-2006) άρθρο 202 παράγραφο 3 δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, μετά από απόφαση της απόλυτης πλειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου, να μειώσουν έως και 50% ή να απαλλάξουν από τα Δημοτικά Τέλη τα άτομα με αναπηρία.

Διευκρινίζεται ότι η διάταξη αυτή δεν είναι για τους Δήμους υποχρεωτική αλλά δυνητική.

Δικαιολογητικά που Απαιτούνται

α.  Αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης (χορηγείται από την υπηρεσία του Δήμου).

β.  Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας.

γ. Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο θα πρέπει να είναι 67% και άνω.

δ.  Πρόσφατο λογαριασμό της Δ.Ε.Η της κατοικίας διαμονής του/της.

ε. Συμβόλαιο ιδιοκτησίας του ακινήτου ή συμβόλαιο μίσθωσης σε περίπτωση μίσθωσης του ακινήτου.

στ.  Υπεύθυνη δήλωση του/της ενδιαφερόμενου/ης, με την οποία θα δηλώνει ότι σε περίπτωση λήξης της μίσθωσης ή αλλαγής κατοικίας ή επερχόμενης έλλειψης των προϋποθέσεων δεσμεύεται να ενημερώσει την Υπηρεσία, προκειμένου να προβεί στην επαναφορά της αρχικής χρέωσης του ακινήτου.

ζ.  Αντίγραφο εκκαθαριστικού εφορίας απ’ όπου θα προκύπτει το ετήσιο δηλωθέν εισόδημα. Σε περίπτωση που δεν υποχρεούται σε υποβολή φορολογικής δήλωσης, ο αιτών/ούσα θα υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την μη υποχρέωση υποβολής, θεωρημένη από την οικεία ΔΟΥ (Εφόσον ο Δήμος έχει και εισοδηματικό κριτήριο).

Ενδεχομένως ορισμένοι Δήμοι να μην  ζητούν όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά ή να ζητούν επιπλέον δικαιολογητικά κατά περίπτωση. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να αποταθούν στον δήμο στον οποίο διαμένουν, προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ Β2883/26-10-2012 στους δικαιούχους εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής περίθαλψης των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), χορηγούνται τα φάρμακα με συμμετοχή 10% επί της διατιμημένης αξίας του φαρμάκου, για την αντιμετώπιση ή θεραπεία χρόνιων παθήσεων.

Μεταξύ των άλλων παθήσεων το παραπάνω ΦΕΚ συμπεριλαμβάνει και τη νόσο του Πάρκινσον.

Η μειωμένη συμμετοχή αφορά αποκλειστικά και αυστηρά μόνο τα φάρμακα που αφορούν την αντιμετώπιση της νόσου.

Σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5 του άρθρου 16 του ν. 2527/1997, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α., που έχουν ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, δικαιούνται μείωση του ωραρίου εργασίας τους κατά μία (1) ώρα την ημέρα, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών τους.

Επίσης την παραπάνω μείωση δικαιούνται και οι υπάλληλοι που:

α. Έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω.

β. Έχουν σύζυγο με αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω, τον οποίο συντηρούν και φροντίζουν.

Το μειωμένο κατά μία (1) ώρα την ημέρα ωράριο εργασίας, χωρίς ανάλογη περικοπή των αποδοχών, δεν απονέμεται μόνο σε όσους υπαλλήλους εργάζονται με το γενικώς ισχύον ωράριο εργασίας, αλλά δίδεται σωρευτικά και σε όσους ήδη απολαμβάνουν ειδικού ωραρίου, το οποίο θεσπίζεται από άλλες διατάξεις που ρυθμίζουν τις εργασιακές τους συνθήκες.

ΣΗΜ: Το ποσοστό αναπηρίας πιστοποιείται με τη Γνωμάτευση των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α.

 

Δελτίο Στάθμευσης δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία που έχουν μία από τις παρακάτω παθήσεις:

α.  Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.

β.  Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67%.

γ.  Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο άκρων με συμμετοχή κινητικής αναπηρίας του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από τα οποία τα 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.

δ.  Ολική τύφλωση και στα δύο μάτια με ποσοστό αναπηρίας 100%.

ε.  Νοητικά καθυστερημένοι με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.

στ.  Πάσχοντες από αυτισμό συνοδευόμενο από επιληπτικές κρίσεις.

ζ.  Έχοντες πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω και είναι ανίκανοι για εργασία.

η.  Πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

θ.  Πάσχοντες από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου.

ι.  Πάσχοντες από αιμορροφιλία.

 Δικαιολογητικά για απόκτηση Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ

α.  Έντυπη αίτηση (Δίδεται από την Υπηρεσία).

β.  Φωτοαντίγραφο της Άδειας Κυκλοφορίας του Οχήματος.

γ. Φωτοαντίγραφο της Άδειας Οδήγησης του δικαιούχου ή του ορισμένου οδηγού  (σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν διαθέτει άδεια οδήγησης).

δ.  Δύο (2) έγχρωμες φωτογραφίες (τύπου ταυτότητας).

ε.  Φωτοαντίγραφο της Αστυνομικής Ταυτότητας του δικαιούχου.

στ. Έγγραφο Πιστοποίησης Αναπηρίας, καθώς και βεβαίωση από την Γραμματεία των ΚΕΠΑ, με τα οποία να επιβεβαιώνεται ότι η πάθηση τους ανήκει στις δικαιούχες παθήσεις των διατάξεων του άρθρου 16 του ν.1798/88, όπως αυτές τροποποιήθηκαν με το άρθρο 23 του ν.1882/90.

ζ. Όταν το άτομο με αναπηρία στερείται άδειας οδήγησης και εξυπηρετείται από άλλο άτομο τότε θα συνυποβάλλεται και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναφέρεται ρητά ότι: «Η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης θα γίνεται στο συγκεκριμένο όχημα και μόνο για την εξυπηρέτηση των αναγκών του ΑμεΑ και όταν το ΑμεΑ επιβαίνει του οχήματος».

η. Εξουσιοδότηση του δικαιούχου (στην περίπτωση μη αυτοπρόσωπης παρουσίας του), με την οποία εξουσιοδοτεί άλλο πρόσωπο «να υπογράψει τα απαραίτητα έντυπα και να παραλάβει το δελτίο στάθμευσης ΑμεΑ».

Αρμόδια Υπηρεσία

Αρμόδια Υπηρεσία για την έκδοση του Δελτίου Στάθμευσης είναι η Δ/νση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής ενότητας ή του Περιφερειακού διαμερίσματος της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερόμενου.

 Χρήση Δελτίου Στάθμευσης

Η χρήση του Δελτίου Στάθμευσης γίνεται:

α.  Σε αποκλειστικής χρήσης χώρους στάθμευσης με οριζόντια και κάθετη σήμανση για οχήματα Ατόμων με Αναπηρίες.

β.  Κατά προτεραιότητα σε οδούς και χώρους που χρησιμοποιούνται για δημόσια κυκλοφορία οχημάτων, πεζών και ζώων.

Ανανέωση – Αντικατάσταση Δελτίου Στάθμευσης

Σε περίπτωση λήξης της ισχύος του Δελτίου Στάθμευσης, λόγω λήξης της ισχύος της άδειας οδήγησης του κατόχου του, αυτό ανανεώνεται για τη διάρκεια ανανέωσης της άδειας οδήγησης.

Σε περίπτωση απώλειας, κλοπής ή φθοράς του Δελτίου Στάθμευσης, αυτό επανεκδίδεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος υποβάλει στην αρμόδια Υπηρεσία, με αίτηση του, υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται η απώλεια ή η κλοπή ή η φθορά του Δελτίου Στάθμευσης.

Χαρακτηριστικά του Δελτίου Στάθμευσης

α.  Οι συνολικές διαστάσεις του Δελτίου Στάθμευσης είναι:

 Ύψος 106 mm

Πλάτος 148 mm

β.  Το χρώμα του Δελτίου Στάθμευσης  είναι γαλάζιο. Το σύμβολο της αναπηρικής πολυθρόνας, τα διακριτικά γράμματα της χώρας (EL για την Ελλάδα) καθώς και ο δακτύλιος των δώδεκα αστέρων που συμβολίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χρώματος λευκού. Κάθε αστέρι του δακτυλίου πρέπει να έχει τον ένα από τους πέντε βραχίονές του προς τα άνω. Το σύμβολο της αναπηρικής πολυθρόνας βρίσκεται σε πλαίσιο χρώματος σκούρο μπλε.

γ. Το Δελτίο Στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρίες διαθέτει μία πρόσθια και μία οπίσθια όψη, κάθε μία χωρισμένη καθέτως σε δύο μέρη:

   (1).  Το αριστερό μέρος της πρόσθιας όψης περιλαμβάνει:

          (α).  Το σύμβολο της αναπηρικής πολυθρόνας (λευκό) σε φόντο σκούρο μπλε

          (β).  Την ημερομηνία λήξης του Δελτίου Στάθμευσης.

          (γ).  Τον αριθμό μητρώου του Δελτίου Στάθμευσης.

         (δ).  Το όνομα και την σφραγίδα της Υπηρεσίας  που χορηγεί το Δελτίο Στάθμευσης.

   (2).  Το δεξιό μέρος της πρόσθιας όψης περιλαμβάνει:

          (α).  Την ένδειξη «Δελτίο Στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρίες» τυπωμένο με μεγάλα στοιχεία στην Ελληνική και αντίστοιχα την ένδειξη «Parking Card for People with Disabilities» στη Αγγλική.

          (β). Την ένδειξη «Υπόδειγμα Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» στην Ελληνική και «Model of European Community» στην Αγγλική.

           (γ).  Στο φόντο και εντός του δακτυλίου των δώδεκα αστεριών της Ε.Ε. εμφανίζεται το χαρακτηριστικό του Κράτους-Μέλους που χορηγεί το Δελτίο Στάθμευσης και συγκεκριμένα για την Ελλάδα τα γράμματα EL (λευκά).

   (3).  Το αριστερό μέρος της οπίσθιας όψης περιλαμβάνει:

         (α).  Το επώνυμο του κατόχου (με ελληνική γραφή).

         (β).  Το όνομα του κατόχου (με ελληνική γραφή).

         (γ).  Την υπογραφή του κατόχου

         (δ).  Την φωτογραφία του κατόχου.

   (4).  Το δεξιό μέρος της οπίσθιας όψης περιλαμβάνει:

         (α).  Την ένδειξη «Το παρόν Δελτίο επιτρέπει στον κάτοχό του να επωφελείται των διευκολύνσεων στάθμευσης του Κράτους- Μέλους στο οποίο βρίσκεται».

          (β).  Την ένδειξη «Σε περίπτωση χρησιμοποίησης του Δελτίου, αυτό θα πρέπει να εκτίθεται στο πρόσθιο μέρος του οχήματος κατά τρόπο ώστε η πρόσθια όψη του Δελτίου να είναι σαφώς ορατή για τις ανάγκες ελέγχου».

Για να αιτηθεί κάποιος τη χορήγηση ατομικής Θέσης Στάθμευσης ΑμεΑ θα πρέπει πρώτα να αιτηθεί από  τη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής ενότητας ή του Περιφερειακού διαμερίσματος της Περιφέρειας του τόπου κατοικίας του να του  χορηγηθεί Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Εφόσον εγκριθεί και του χορηγηθεί το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ, τότε μπορεί να αιτηθεί από τον οικείο Δήμο τη χορήγηση ατομικής Θέσης Στάθμευσης ΑμεΑ

Δικαιολογητικά

1. Αίτηση (Δίδεται από την Υπηρεσία) στην οποία θα αναγράφονται τα στοιχεία του Α.µεΑ. που είναι κάτοχος του ∆ελτίου Στάθμευσης και των οδηγών του οχήµατος όπως αυτοί αναγράφονται στο Δελτίο.

2.  Πρωτότυπο Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ.

3.  Αποδεικτικό διεύθυνσης κατοικίας µε ένα από τα παρακάτω:

    α.  Φωτοαντίγραφο του εντύπου Ε1 του τρέχοντος οικονοµικού έτους

     β.  Λογαριασµού Κοινωνικής Ωφελείας.

     γ.  Μισθωτήριο συµβόλαιο κατοικίας το οποίο να έχει κατατεθεί σε Δηµόσια Οικονοµική Υπηρεσία (∆.Ο.Υ.).

4.  Εφόσον το Α.µεΑ. διαµένει µε συγγενικό του πρόσωπο και δηλώνει ως µόνιµη κατοικία αυτή του συγγενούς, θα πρέπει:

      α.  Να το δηλώσουν υπεύθυνα και οι δύο.

    β. Να προσκοµιστεί από το συγγενή ένα από τα παραπάνω αναφερόµενα στοιχεία βεβαίωσης µόνιµης κατοικίας .

5.  Φωτοαντίγραφο πιστοποιητικού του ΚΕΠΑ

6.  Υπεύθυνη δήλωση στην οποία δηλώνεται:

      α.  Το ΑµεΑ δεν έχει στην κατοχή του περισσότερα του ενός Δελτίου Στάθμευσης.

      β. Το Α.µεΑ. και οι οδηγοί του οχήµατος δεν κατέχουν άλλη θέση στάθµευσης (πχ σε πυλωτή πολυκατοικίας ή σε κλειστό χώρο στάθµευσης) στη Διεύθυνση στην οποία αιτείται ατοµική Θέση Στάθµευσης.

     γ.  Στο Α.µεΑ. ή σε οποιονδήποτε από τους οδηγούς, δεν έχει παραχωρηθεί ατοµική Θέση Στάθµευσης, η οποία να βρίσκεται σε ισχύ.

      δ.  Δεν έχει παραχωρηθεί σε άλλο άτοµο συγγενικό του Α.µεΑ., που διαµένει κάτω από την ίδια στέγη, ατοµική Θέση Στάθµευσης.

Ενδέχεται ορισμένοι Δήμοι να ζητούν επιπλέον δικαιολογητικά όπως φωτοαντίγραφο της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος, δίπλωμα οδήγησης, φωτοαντίγραφο ταυτότητας κ.α. Γι’ αυτό οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν στον Δήμο στον οποίο διαμένουν, προκειμένου να πληροφορηθούν επακριβώς για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

Τα άτομα με αναπηρία 67% και άνω και ένας συνοδός αυτών, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής αντιτίμου εισόδου σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία που ανήκουν στο Δημόσιο και διαχειρίζεται το ΥΠ.ΠΟ.Α (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού).

Για τη δωρεάν είσοδο απαιτείται η επίδειξη της Κάρτας Αναπηρίας ή η επίδειξη της Αστυνομικής Ταυτότητας και της Γνωμάτευσης της Υγειονομικής Επιτροπής όπου αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας.

Επίσης όλοι οι Έλληνες πολίτες άνω των 65 ετών, δικαιούνται να καταβάλουν μειωμένο αντίτιμο κατά 50% του εκάστοτε κανονικού αντιτίμου, με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας για την επιβεβαίωση της ηλικίας τους.

Την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου μέχρι και 31 Μαρτίου η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους τους επισκέπτες, χωρίς την καταβολή αντιτίμου.

Πέραν των παραπάνω ημερομηνιών έχουν καθορισθεί ως ημέρες ελεύθερης εισόδου για όλους τους επισκέπτες η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη), η 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων), η 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων), το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου (Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς) και η 28η Οκτωβρίου (Εθνική Εορτή).

.

 

Σε περίπτωση που η νόσος του Πάρκινσον έχει επιφέρει παραπληγία (παράλυση των κάτω άκρων) ή τετραπληγία (παράλυση των άνω και κάτω άκρων) με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο πάσχων δικαιούται το αντίστοιχο επίδομα παρα/τετραπληγίας (ή εξωιδρυματικό επίδομα).

Η χορήγηση του εξωιδρυματικού επιδόματος προβλέπεται στις διατάξεις του άρθρου 56 του Ν. 4554/2018 όπου ορίζεται ότι: «το εξωιδρυματικό επίδομα που προβλέπεται στις παραγράφους 1 και 2 του άρθρου 42 του Ν. 1140/1981 (Α΄68) χορηγείται όχι μόνο σε όσους πάσχουν από τις ρητά αναφερόμενες στη διάταξη αυτή παθήσεις της τετραπληγίας και παραπληγίας, αλλά και σε όσους πάσχουν από ασθένειες οι οποίες, κατά την κρίση της αρμόδιας υγειονομικής επιτροπής, επιφέρουν την ίδια, όπως αυτές οι παθήσεις, μορφή αναπηρίας».

Αρμόδιος φορέας

Ο ασφαλιστικός φορέας του/της ενδιαφερομένου/ης  (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λ.π).

Για τους ανασφάλιστους και τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο αρμόδιος φορέας είναι η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας – Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων των Δήμων (Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση του Τμήματος Προνοιακών Επιδομάτων είναι: Μοναστηρίου 53-55).

Δικαιολογητικά

1. Αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης (Η αίτηση χορηγείται από την Υπηρεσία).

2. Εξουσιοδότηση, σε περίπτωση που αντί του/της άμεσα ενδιαφερόμενου/ης ενεργεί νόμιμος αντιπρόσωπος

3. Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α. στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό κινητικής αναπηρίας, το οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 67% και θα βεβαιώνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η εμπίπτει στις διατάξεις περί χορήγησης εξωιδρυματικού επιδόματος.

4. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας.

5. Πρόσφατο μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης.

6. Το IBAN καταθετικού λογαριασμού Τραπέζης του/της δικαιούχου.

7. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986  (Δίδεται από την Υπηρεσία) στην οποία ο/η δικαιούχος θα δηλώνει και θα βεβαιώνει ενυπόγραφα όσα στο τυποποιημένο έντυπο της Υπεύθυνης Δήλωσης αναφέρονται, όπως και την επιθυμία ορισμού υπεύθυνου είσπραξης.

Συγκεκριμένα στο τυποποιημένο έντυπο της Υπεύθυνης Δήλωσης αναφέρονται τα παρακάτω:

α. Η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες μου.

β. Δεν λαμβάνω άλλη οικονομική ενίσχυση για την ίδια πάθηση και για την ίδια αιτία από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

γ. Δεν περιθάλπομαι σε ιδιωτικό ή δημόσιο ίδρυμα ασυλιακής μορφής.

δ. Αναλαμβάνω την υποχρέωση να γνωστοποιήσω αμέσως στην Υπηρεσία σας την οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά το πρόσωπό μου, όπως λήψη άλλης οικονομικής ενίσχυσης για την ίδια πάθηση και για την ίδια αιτία από οποιαδήποτε άλλη πηγή, εισαγωγή μου σε ιδιωτικό ή δημόσιο ίδρυμα ασυλιακής μορφής κ.λ.π.

ε. Σε περίπτωση που δεν ισχύει κάποιο στοιχείο από τα παραπάνω ή επέλθει κάποια μεταβολή και δεν τη γνωστοποιήσω άμεσα στην Υπηρεσία σας, είμαι υποχρεωμένος/η να επιστρέψω άμεσα όλο το αχρεωστήτως ληφθέν ποσό του επιδόματος με τρόπο που θα μου υποδειχθεί από την Υπηρεσία σας.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον ασφαλιστικό φορέα του/της ενδιαφερομένου/ης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ ή στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου  Δήμου για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο).

Αφού ελεγχθούν και εγκριθεί η επιδότηση, εκδίδεται σχετική απόφαση, αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στο/η δικαιούχο.

Καταβολή-Ποσό Επιδόματος

Ως ημερομηνία έναρξης του επιδόματος στους δικαιούχους, ορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα.

Το ποσό του επιδόματος ισούται με το 20πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη της 31/12/2011 (33,57 ευρώ).

Επίσης  χορηγείται στους δικαιούχους του εξωιδρυματικού επιδόματος ένα ολόκληρο ποσό επιδόματος ως δώρο Χριστουγέννων και μισό ποσό ως δώρο Πάσχα και Επίδομα Άδειας. Τα ποσά αυτά επιμερίζονται σε δώδεκα μήνες και ενσωματώνονται στο μηνιαίο καταβαλλόμενο ποσό.

Από 1 Μαΐου 2023 το μηνιαίο ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος ανέρχεται σε 846 €.

Αναστολή επιδόματος

Η καταβολή του εξωιδρυματικού επιδόματος αναστέλλεται από την ημέρα εισόδου του/της δικαιούχου σε ίδρυμα ασυλιακής μορφής ή νοσηλείας σε θεραπευτήριο, με δαπάνη του κλάδου υγείας του ασφαλιστικού τους φορέα. Τότε πρέπει άμεσα ο/η δικαιούχος να ενημερώσει τον ασφαλιστικό του φορέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ κ.λ.π ή το Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου για τους ασφαλισμένους στο Δημόσιο).

Δικαιούχοι

Τα  ανασφάλιστα και ασφαλισμένα άτομα, εφόσον κριθούν από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή του ΚΕ.Π.Α ότι έχουν παράλυση των κάτω άκρων με ποσοστό κινητικής αναπηρίας 80% και άνω, ανεξάρτητα από το αν είναι κάτοχοι ή χρήστες Ιδιωτικής Χρήσης επιβατικού οχήματος.

Προϋποθέσεις χορήγησης

α. Να μην περιθάλπονται με δαπάνες του Δημοσίου ως εσωτερικοί ασθενείς ή τρόφιμοι σε Δημόσια Νοσηλευτικά ή Προνοιακά Ιδρύματα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου.

β. Να μη λαμβάνουν επίδομα κίνησης από άλλον φορέα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.

γ. Να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τεσσάρων μηνών.

 Αρμόδιος φορέας

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας–Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων των Δήμων (Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση του Τμήματος Προνοιακών Επιδομάτων είναι: Μοναστηρίου 53-55).

Δικαιολογητικά

1.  Αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης (Χορηγείται από το Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του Δήμου).

2.  Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α με την οποία θα βεβαιώνεται ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η έχει παράλυση των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και ότι δικαιούται το επίδομα κίνησης

3.  Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής ταυτότητας.

4.  Υπεύθυνη Δήλωση του νόμου 1599/86 (Χορηγείται από το Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του Δήμου) στην οποία ο/η δικαιούχος δηλώνει:

   α. Ότι η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση θα χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες του/της.

    β. Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιεί αμέσως στην Υπηρεσία (Πρόνοια), οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά το πρόσωπό του, όπως: αλλαγή στην ασφαλιστική του κατάσταση, λήψη άλλης οικονομικής ενίσχυσης άμεσα ή έμμεσα ή εκ μεταβιβάσεως από οποιαδήποτε πηγή της ημεδαπής ή αλλοδαπής και για οποιαδήποτε αιτία, αλλαγή κατοικίας, μετοίκηση σε άλλο νομό ή στο εξωτερικό (για διάστημα μεγαλύτερο από 4 μήνες), εισαγωγή σε ιδιωτικό ή δημόσιο νοσηλευτικό ίδρυμα ή παραμονή εσωτερικά σε προνοιακή δομή για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από (3 )μήνες.

   γ. Ότι αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη προκύψει έναντι της Υπηρεσίας, σε περίπτωση που αποδειχθεί κάτι διαφορετικό ή που δε θα ισχύει κάποιο στοιχείο που έχει δηλώσει ή επέλθει κάποια μεταβολή και δεν τη γνωστοποιήσει στην Υπηρεσία (Πρόνοια) και ότι είναι υποχρεωμένος/η να επιστρέψει όλο το αχρεωστήτως ληφθέν ποσό του επιδόματος που θα έχει εισπράξει.

   δ. Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να προσκομίζει ο/η ίδιος/α ή ο νόμιμος αντιπρόσωπος του/της, τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά στην Υπηρεσία, στα χρονικά διαστήματα που ορίζει ο νόμος για την συνέχιση του επιδόματος που λαμβάνει.

5.  Λογαριασμό ΔΕΗ ως αποδεικτικό του τόπου μόνιμης κατοικίας.

6.  Το ΑΜΚΑ του/της δικαιούχου.

7.  Εκκαθαριστικό σημείωμα της Φορολογικής Δήλωσης του τελευταίου έτους ή βεβαίωση μη υποβολής Φορολογικής Δήλωσης θεωρημένη από την αρμόδια ΔΟΥ.

8.  Το IBAN καταθετικού λογαριασμού Τραπέζης του/της δικαιούχου.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Τα Δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου.

Αφού ελεγχθούν και εγκριθεί το επίδομα, εκδίδεται σχετική απόφαση, αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στο δικαιούχο.

Καταβολή–Ύψος Επιδόματος

Η ημερομηνία έναρξης χορήγησης του επιδόματος στους  δικαιούχους, είναι η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου.

Το ύψος του επιδόματος που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται από 1 Μαΐου 2023 σε 178 € μηνιαίως.

Αναστολή επιδόματος

Η καταβολή του επιδόματος αναστέλλεται σε περίπτωση απουσίας του/της δικαιούχου στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 4μήνου ή περίθαλψής του/της σε νοσηλευτικό ίδρυμα ή παραμονή του/της εσωτερικά σε προνοιακή δομή, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του 3μήνου.

Δικαιούχοι

Το επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας ή επίδομα Συνοδού το δικαιούνται οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας, εφόσον κριθούν από τις Υγειονομικές Επιτροπές των ΚΕ.Π.Α ότι  έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω και ότι έχουν ανάγκη από  συνεχή επίβλεψη και συμπαράσταση άλλου προσώπου.

Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

α. Αίτηση του/της ενδιαφερομένου/ης.

β. Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α στην οποία θα αναγράφεται το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο θα πρέπει να είναι 80% και άνω και ότι ο/η ενδιαφερόμενος/η χρήζει βοήθειας ετέρου προσώπου.

Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στον ασφαλιστικό φορέα του/της ενδιαφερομένου/ης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.λ.π).

Ύψος Επιδόματος

Το ύψος του επιδόματος αντιστοιχεί στο 50% του ποσού της εκάστοτε καταβαλλόμενης κύριας σύνταξης λόγω αναπηρίας (χωρίς προσαυξήσεις λόγω συζύγου και τέκνων).

Το ποσό αυτό δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20πλάσιο ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη της 31/12/2011 (33,57 ευρώ) ήτοι τα 671,4 ευρώ (33,57χ20).

Σημείωση

α. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν περισσότερες από μία κύριες συντάξεις αναπηρίας, δικαιούνται το επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας μόνο από μία σύνταξη, τη συμφερότερη γι’ αυτούς.

β. Οι συνταξιούχοι που παίρνουν το επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας, δε δικαιούνται και το επίδομα παραπληγίας–τετραπληγίας (εξωϊδρυματικό).

γ. Το επίδομα Απόλυτης Αναπηρίας απαλλάσσεται από τη φορολογία.

Δικαιούχοι

Τα ανασφάλιστα ή έμμεσα ασφαλισμένα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Προϋποθέσεις χορήγησης

α. Να μη λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για την αναπηρία τους από δημόσιο φορέα της ημεδαπής ή αλλοδαπής, ίση ή μεγαλύτερη από το ποσό των 337,26 ευρώ μηνιαίως.

β. Να μη λαμβάνουν από ημεδαπό ή αλλοδαπό φορέα κοινωνικής ασφάλισης σύνταξη γήρατος, αναπηρίας ή χηρείας, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού αυτής.

γ. Να μην περιθάλπονται με δαπάνες του Δημοσίου ως εσωτερικοί ασθενείς ή τρόφιμοι σε δημόσια νοσηλευτικά ή προνοιακά ιδρύματα, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του τριμήνου.

δ. Να μην απουσιάζουν στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι (6) μηνών.

Αρμόδιος φορέας

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας–Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων των Δήμων (Στο Δήμο Θεσσαλονίκης η διεύθυνση του Τμήματος Προνοιακών Επιδομάτων είναι: Μοναστηρίου 53-55).

 Δικαιολογητικά

1. Αίτηση του/της ενδιαφερόμενου/ης (Χορηγείται από το Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του Δήμου).

2. Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 67%.

3.  Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/1986 (Χορηγείται από το Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του Δήμου) στην οποία θα δηλώνονται τα παρακάτω:

     α. Ότι είναι ανασφάλιστος ή έμμεσα ασφαλισμένος και δεν εργάζεται.

     β. Ότι θα χρησιμοποιηθεί η παρεχόμενη οικονομική ενίσχυση για τις ανάγκες του/της δικαιούχου.

     γ. Ότι δεν λαμβάνει άμεσα ούτε έμμεσα σύνταξη ή επίδομα ή άλλη οικονομική ενίσχυση για την ίδια πάθηση, από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

     δ. Ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιεί αμέσως στην Υπηρεσία (Πρόνοια)  στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου οποιαδήποτε μεταβολή που αφορά το πρόσωπό του, όπως αλλαγή στην ασφαλιστική του κατάσταση, λήψη άλλης οικονομικής ενίσχυσης άμεσα ή έμμεσα ή εκ μεταβιβάσεως για την ίδια πάθηση, παραμονή σε ίδρυμα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, αλλαγή διεύθυνσης κατοικίας, αλλαγή τηλεφώνου και κάθε μεταβολή των προσωπικών του στοιχείων. Επίσης, ότι αναλαμβάνει την οποιαδήποτε ευθύνη που θα προκύψει έναντι της Υπηρεσίας για τη μη γνωστοποίηση κάποιων εκ των ανωτέρω αναφερομένων.

5.  Φωτοαντίγραφο Αστυνομικής Ταυτότητας του/της δικαιούχου.

6.  Το ΑΜΚΑ του/της δικαιούχου.

7. Πιστοποιητικό μόνιμης κατοικίας από τον αρμόδιο Δήμο κατοικίας του/της δικαιούχου.

8.  Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φορολογικής Δήλωσης τελευταίου έτους.

9. Το IBAN καταθετικού λογαριασμού Τραπέζης του/της δικαιούχου.

Υποβολή Δικαιολογητικών

Τα Δικαιολογητικά υποβάλλονται στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου.

Αφού ελεγχθούν και εγκριθεί η επιδότηση, εκδίδεται σχετική απόφαση, αντίγραφο της οποίας αποστέλλεται στο/στη δικαιούχο.

Καταβολή-Ύψος Επιδόματος

Ως ημερομηνία έναρξης του επιδόματος στους δικαιούχους, ορίζεται η ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης με όλα τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά, στο Τμήμα Προνοιακών Επιδομάτων του οικείου Δήμου.

Το ύψος του επιδόματος που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται από 1 Μαΐου 2023 σε 338€ μηνιαίως.

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ οι ασθενείς με αναπηρία 80% και άνω, δικαιούνται μηδενική συμμετοχή στις συνταγογραφημένες εξετάσεις, ακόμα και σε ιδιώτες συμβεβλημένους παρόχους.

Για να εφαρμοστεί η μηδενική συμμετοχή, θα πρέπει ο ασθενής να ενημερώνει τον θεράποντα ιατρό, προσκομίζοντας την Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής του ΚΕ.Π.Α στην οποία θα αναγράφεται απαραίτητα το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 80%.

Με την εισαγωγή από τον ιατρό του Αριθμού Μητρώου ΚΕ.Π.Α που αναγράφεται στη Γνωμάτευση της Υγειονομικής Επιτροπής, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα συνταγογράφησης το σύστημα προβλέπει 0% συμμετοχή.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου. 37 του Ν. 3996/2011  και τις διατάξεις του ν. 4336/2015 οι σύζυγοι ατόμων με αναπηρία, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι σε φορείς κύριας και επικουρικής ασφάλισης, αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δύνανται να συνταξιοδοτηθούν υπό τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α. Το ποσοστό αναπηρίας του/της συζύγου να είναι 80% και άνω.

β. Να υφίσταται έγγαμος βίος διάρκειας τουλάχιστον 10 ετών πριν από την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

γ. Ο/Η σύζυγος του ατόμου με αναπηρία να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 7.500 ημέρες εργασίας ή 25 έτη ασφάλισης και να μη λαμβάνει ήδη σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το δημόσιο.

δ. Ο αιτών τη σύνταξη να έχει συμπληρώσει το 62ο έτος της ηλικίας.

Οι ασφαλισμένοι/ες που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, θα πρέπει να αποταθούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Οι ασθενείς με Νόσο του Πάρκινσον με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, εφόσον έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες απαιτούμενες από τη συνταξιοδοτική νομοθεσία ημέρες ασφάλισης, έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.

Το ποσό της δικαιούμενης σύνταξης εξαρτάται από το ποσοστό αναπηρίας, όπως παρακάτω:

α. Οι ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 67% μέχρι 79,99% δικαιούνται το 75% του πλήρους ποσού της σύνταξης.

β. Οι ασθενείς με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω δικαιούνται πλήρες το ποσό της σύνταξης.

Οι ασθενείς που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις και επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω αναπηρίας, θα πρέπει να αποταθούν στον ασφαλιστικό τους φορέα, προκειμένου να ενημερωθούν και να υποβάλλουν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας δικαιούνται προσωρινή σύνταξη, ίση με το 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης.

Σύμφωνα με  το άρθρο 29 του Ν. 4808/2021, κάθε εργαζόμενος που έχει συμπληρώσει έξι (6) μήνες συνεχόμενης ή με διαδοχικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, δικαιούται άδεια φροντιστή για τη φροντίδα προσώπου, διάρκειας έως πέντε (5) εργασίμων ημερών για κάθε ημερολογιακό έτος, εφόσον το πρόσωπο αυτό έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο, η οποία βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση. Η συγκεκριμένη άδεια είναι άνευ αποδοχών.

Επίσης σύμφωνα με το άρθρο 30 του Ν. 4808/2021, ο φροντιστής δικαιούται να απουσιάσει από την εργασία του έως δύο φορές το χρόνο και για μία ημέρα κάθε φορά για λόγους ανωτέρας βίας, που συνδέονται με επείγοντα οικογενειακά ζητήματα σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, που καθιστά απαραίτητη την άμεση παρουσία του εργαζομένου. Η ασθένεια ή το ατύχημα του προσώπου που χρήζει φροντίδας, βεβαιώνεται με ιατρική γνωμάτευση νοσοκομείου ή θεράποντος ιατρού. Η άδεια είναι με αποδοχές.

Ως φροντιστής θεωρείται ο εργαζόμενος που παρέχει προσωπική φροντίδα ή υποστήριξη σε συγγενή ή πρόσωπο που κατοικεί στο ίδιο νοικοκυριό με τον εργαζόμενο και που έχει ανάγκη σημαντικής φροντίδας ή υποστήριξης για σοβαρό ιατρικό λόγο.